lördag 11 juni 2016

Folkbildning är som parfym - bra att det finns, men synd att det behövs.

Idag har NBV Stockholms län haft verksamhetskonferens. Vi som var där fick bl a lyssna till Vladislav Savic, som berättade om konflikterna i Syrien och de kringliggande länderna. Man behöver inte lyssna speciellt länge för att inse att frågan är fruktansvärt komplex. Man inser också att diskussionen om en flyktingkatastrof i Sverige är ganska enfaldig.  Och man inser dessutom att lösningen för Sverige (om vi för ett ögonblick inte lyfter blicken och tanken högre än så) knappast är att stänga landets gränser och kasta ut alla muslimer. Sveriges integrationsproblem är bara en liten liten del av ett globalt problem, som är enormt. Bara för att Sverige gör sig av med sitt integrationsproblem kvarstår konflikten i Mellanöstern, och den påverkar Sverige, även om vi inte har några flyktingar och invandrare.

Folkbildningen behövs idag mer än någonsin. När högerextremister försöker få makt i Sverige genom att förenkla frågeställningar likt den ovan beskrivna, och leverera enkla patentlösningar på komplexa problem, behövs folkbildningen mer än någonsin. Enkla patentlösningar som att stoppa invandringen till Sverige löser inga problem, inte ens i Sverige och inte ens kortsiktigt. Folkbildningen behövs för att vi alla måste lära oss mer om vår alltmer komplexa värld, eftersom lösningarna kräver kunskap och insikt om problematiken.

Nedan några bilder från verksamhetskonferensen, som förutom Vladislav Savics föreläsning också innehöll en hel del kulturella inslag, och goda samtal.












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar